tirsdag, februar 06, 2007

Jeg tror jeg er lykkelig

Av ca 1000 spurte ungdomsskoleelever mener 30 stykker det er i orden å svikte vennene sine, stjele eller bryte seg inn i et hus. 60 ungdommer mener det er i orden å begå herverk og å bruke doping, 98 ungdommer mener det er i orden å begå selvmord, 133 ungdommer mener at det er greit å ha to kjærester samtidig, 399 ungdommer mener det er i orden å slå noen som plager deg og 703 ungdommer mener det er greit å fokusere for mye på utseendet.

Prosentvis er det kanskje få, men at det faktisk er noen i det hele tatt som synes det er greit med doping, herverk, stjeling, selvmord og å ha to kjærester samtidig forundrer og skremmer meg!

Så skal vi selvfølgelig ta høyde for at en del tøffe ungdomsskoleelever krysser av på akkurat det som virker mest provoserende på leseren...

Ellers tilregner 59 % av ungdommene at de tilhører kristendommen som religion, 47% at de tror at Jesus er Guds Sønn, men bare 43% tror på Gud. 80% sier de er lykkelige, litt over halvparten er ikke fornøyd eller bare delvis fornøyd med kroppen sin, over 40% føler seg ofte ensomme og ca 40% føler seg ofte stresset.

Hva vil det si å være lykkelig? Hva vil det si å være kristen?

Igjen stiller jeg spørsmålet, gir vi rom for mennekser som ikke er perfekte? Gir vi rom for svakheter, mangler og feil? Gir vi rom for å si at en ikke er lykkelig? Eller lar vi Jesus (og kirkehistorien for den saks skyld..) bli en ny hjelper på veien til lykke, mens Han selv sa noe om å ta opp sitt eget kors, noe i alle fall jeg vet at jeg selv altfor mange ganger viser meg for svak til å gjøre...

(tall og tanker fra "Jeg tror jeg er lykkelig" av Morten Homlqvist)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg må si tallene gjør meg litt bekymret. At 9,8 % mener det er ok å begå selvmord og 39,9 % mener det er greit å slå håper jeg ikke stemmer. Ihvertfall ikke når 43 % av disse tror på Gud. Hmm... skulle likt å se hvilken undersøkelse dette stammer ifra, og hvor seriøst den er gjort.

Leif Arne

Eli sa...

Undersøkelsen er etter min mening nokså seriøs, den er gjennomført som et samrabeid av de fleste kristne ungdomsorganisasjoner vi har i Norge bl. a. KFUK/KFUM, nlm, nbuf, laget, uio, acta for å nevne noen få. Morten Holmquist som er lærer ved Ungdom, kultur og tro har hatt hovedansvaret for undersøkelsen. Men selvfølgelig kan man aldri stole 100% på statistikk.

Så tallene er litt urovekkende ja, men så valgte da også jeg å ta fram de mest urovekkende tallene. For å se det fra en mer positiv side, virker det som om ungdom i dag har gode verdier, (1) venner, (2)familie og kjærlighet er det viktigste i livet og temaene de er mest interresserte i er (1)kjærlighet, (2) fred i verden (3) sunnhet.

Ellers synes 83% at det er i orden å være kristen, 80% at det er i orden å være muslim, mens bibelen og andre religiøse spørsmål ser ut til å interessere dem lite... De er en tolerant KRL-generasjon, men de fleste av de 24 som ble dybdeintervjuet synes det var sinnsykt at kristne mener de har funnet den eneste veien...

hmm..ja..boka legger på bordet en del nyttige tall for en hver som driver med ungdomsarbeid, kan dessverre ikke legge ut alle her, men jeg skal ta med boken på skolen en dag, så kan du se over det selv ;) der blir også metoden dypere gjennomgått..